Hedef Kitlenizin Sevdiği Formatlarda İçerik Nasıl Yaratılır?
İçerik pazarlamasının değerini anladınız ve içerik pazarlamasına başlamaya karar verdiniz. İçerik pazarlaması sürecinde sıradaki adım içerik yaratılmasının kendisi. Çok sayıda ve farklı türde içerik mevcut. Kabul edelim ki bunların her birinin avantajları ve dezavantajları var. Blog yazmaya mı başlamalısınız? Peki ya video serileri yaratmaya ne dersiniz? Hangisinin markanız ve hedef kitleniz için daha iyi olacağına nasıl karar verebilirsiniz?
İçerik Pazarlaması Formatları
İşe ilk olarak içerik yaratmaya ne kadar bağlılık göstereceğinize karar vererek başlayın. İçerik pazarlamasının ne olduğu konusunda da daha önce bahsettiğimiz gibi, içerik pazarlaması süreklilik isteyen bir çalışmadır. Haftalık ya da günlük olarak yeni içerik yayınlayacak insan kaynağına sahip misiniz? Yoksa aylık yayınlar mı sizin için daha elverişli olacak? Tüm içerik pazarlaması programlarının istikrarlı ve sürekli olması gerekse de sıklıkla ve belli bir zaman çizelgesine göre yeni içerik teslim ettiğinizde işinize yarabilecek belli başlı içerik taktikleri var. Bu nedenle eğer önceden belirlenmiş bir zaman çizelgesini takip edebileceğinizden emin değilseniz, bu içerik formatlarını kullanmaktan kaçınmak en iyisi olabilir (örneğin; blog yazıları ya da e-posta yoluyla gönderilen haber bültenleri gibi).
Aşağıda belirli içerik türleriyle ne kadar istikrarlı olmanız gerektiğini görebilirsiniz. Bu listeyi sizi yeni şeyler denemekten alıkoymak için değil, sizi süreklilik gerektiren formatları kullanmaya ve belirli aralıklar gerektirmeyen taktikleri deneyimlemeye teşvik etmek için hazırladım.
Süreklilik gerektiren formatlar | Sürekliliğin iyi olmasına rağmen zorunlu olmadığı formatlar | Süreklilik gerektirmeyen formatlar |
Bloglar
Gazeteler (dijital ya da baskı) Dergiler (dijital ya da baskı) Podcastler |
Videolar
Whitepaper Elektronik Kitaplar Online sunumlar Webinarlar İnfografikler |
Yüz yüze etkinlikler
Oyunlar Markalaştırılmış içerik araçları Misafir yazıları Araştırma raporları Kitaplar Uygulamalar |
İçerik Pazarlaması Konuları
Sadece hangi formatların işe yaradığına değil, aynı zamanda o formatlarda hangi konulardan bahsetmeniz gerektiğine de karar vermelisiniz. Şu soruyu kendi kendinize ve çalışma arkadaşlarınızla sormayı deneyin:
“Bu benim görev tanımımı destekleyip hedeflerime ulaşmama yardımcı oluyor mu?”
Hedef kitlenizin hangi tür içeriği (hem format hem konu) önemsediğini araştırmak iyi olsa da, sizin durumunuz için hangisinin daha çok işe yaradığını denemeye başlayana kadar bilemeyeceksiniz. Sıradışı ya da vurucu olarak adlandırdığımız şeyleri yayınlamak isterken yayın yapmanıza engel olacak kadar mükemmeliyetçi olmayın. Orta yolu bulmaya çalışın ve şu soruyu sorun, içerik pazarlaması stratejinizde iyileştirmeleri gerçekleştirmek için neler yapabilirsiniz?
Sistematik olarak hedef kitlenizin hem format hem konu bakımından hangi tür içerik istediğini değerlendirmelisiniz. Blogunuz hiç şüphe yok ki içerik pazarlamasında yapı taşınız. Ancak basılı broşürler, yüz yüze etkinlikler, elektronik kitaplar, videolar, Twitter etkileşimleri, webinarlar gibi farklı türde içerik de üretip dağıtıyorsunuz ya da dağıtabilirsiniz. Hedef kitlenize olan yararlılığından emin olmak için bu türlerin birlikte kullanımına dair sürekli olarak analiz ve değerlendirmeler yapın.
Konulara gelince, içeriklerinizden hangilerinin takipçileriniz arasında daha popüler olduğunu görmek için ana konulara ayırın. İçerik pazarlaması halen gelişmekte olan bir sürece sahip. Ancak bu süreçle birlikte takipçilerinizin isteklerini göz önüne alarak hedefinizi gerçekleştirmeye yaklaşabilirsiniz. Hedefinizi gerçekleştirmenizi sağlayacak, içerik üretimi sürecinde size yardımcı olan birkaç aşama:
1- Veritabanınızdaki Müşterilerin Profilini Çıkarın
Müşterilerinizin sizden ne istediğini öğrenmek için e-posta yoluyla müşterilerimizin profilini çıkarmaya başlayabilirsiniz. Müşterilerinize bir anket formu gönderebilirsiniz. Bu formlarda 2 tür soru sorabilirsiniz.
- Hangi içerik pazarlaması konularıyla ilgileniyorsunuz? (Faaliyet konularınızda ana başlıklarınızla ilgili listelenmiş seçenekler)
- Hangi tür içerikle ilgileniyorsunuz? (Blog yazıları, videolar, podcastler, Twitter konuşmaları vb. seçenekler)
Aynı zamanda takipçilerinizin ilgi alanlarını araştırıp, kümeleyebilirsiniz. Örneğin; kadınlar eğlenceli video içeriklerle, erkeklerse bilgi odaklı yazılara ilgi duyuyor olabilir. Burada kümeleme tamamen size ve işinize kalmış bir durum.
İpucu: İnsanlar bu tür formları doldurmaya pek istekli olmayabilir. Bu formları doldurtmak için e-posta listenizdeki kişilere hediye ya da kupon önerebilirsiniz.
2- Google Analytics Verilerini Analiz Edin
Dijital pazarlamacıların analiz için en çok kullandıkları ve yararlandıkları araç tartışmasız Google Analytics’tir. İçerik üretirken de Google Analytics verilerinden yararlanmanız mümkün:
- Hangi sayfalar/yazılar en çok ziyaret trafiğine sahip? (Aylık? Dört Aylık? Yıllık?)
- Hangi konular ortalama bir sayfadan daha fazla görüntüleniyor?
- İnsanlar ana sayfalarda ne kadar vakit harcıyor?
- Hangi sayfalar/yazılar insanların takipçiler haline gelmesini sağlıyor? (kilit nokta).
3- Google Analytics’in Ötesini Görme
Google Analytics iyi bir kaynak olsa da, içerik dağıtılan her kanal boyunca çoklu noktaları gözden geçirmeyi deneyin.
- Webinar katılımcılarının sayısı (webinar konusuna göre)
- Twitter, LinkedIn ve Facebook’ta paylaşılan konuları görmek için her bir paylaşım için sosyal medyayı takip edin.
- SlideShare’deki sunumlarınızın görüntülenmesi ve indirilmesi
4- İnsanlarla Konuşun
Eğer insanların ne düşündüklerini ve tercihlerinin neler olduğunu öğrenmek istiyorsanız, hiçbir şey onlarla konuşmanın yerini tutamaz. Sadece insanların yorumları göz önüne alarak değişiklikler yapmasak da tüm kullanıcı yorumları bir araya geldiğinde hangi eğilimlerin ortaya çıktığını görmenize yardımcı olabilir.